Полезна ли эхинацея при простуде?
Предотвращение простуды и гриппа
справочник лекарств с доказанной эффективностью
Медицинская консультация

Последний номер журнала

< Статьи о:

Зміцнюємо свій імунітет (Частина 5)

Зміцнюємо свій імунітет (Частина 5)

ТОП - 5 продуктів для імунітету

Які продукти найкраще зміцнюють імунітет? Питання, як кажуть, цікаве...

Звичайний середньостатистичний громадянин і навіть, чого гріха таїти, деякі медики вважають, що список таких продуктів очолюють часник і лимон. Але чи так це насправді? Звернемося до складу цих продуктів. 100 грамів м'якоті лимона містять не більше 30-35 мг вітаміну С, а 100 г ядер волоського горіха – від 1300 до 1700 мг (залежно від сорту), тобто різниця – 40-50 разів!

А що стосується часнику, то це, безперечно, дуже корисний овоч, але імунітету він не підвищує.

Бактерицидна дія часнику безперечна – він дійсно не дозволяє мікробам розмножуватися. І якщо діагностовано бактеріальний тип запалення, тоді часник як природний антибіотик вживати не тільки можна, а й необхідно; до того ж він дуже позитивно впливає на судини. Але коли мова йде про стимуляцію імунної системи, слід звернутися до інших продуктів. Насамперед це має бути їжа з великим вмістом вітаміну С ( аскорбінової кислоти), оскільки саме цей вітамін активізує «відповідальні» за імунну систему клітини.

Звичайно, назвати продукт номер один, який зміцнює імунітет, дуже складно. Але, поза всяких сумнівів, один з кращих – волоський горіх. Якщо людина хоча б два-три тижні (термін пов'язаний з певними циклами обміну клітин в імунній системі) буде щодня вживати волоські горіхи, вона дійсно відчує приплив сил і поліпшення імунного статусу. Скільки горіхів потрібно з'їдати за один день? Денна норма для дорослих і дітей визначається просто: ядерець потрібно стільки, скільки поміщається в долоні, складеній ковшиком.

Друге місце займає сік ягід аронії (чорноплідної горобини), яка теж дуже багата вітаміном С. Якщо хоча б два-три тижні регулярно пити сік аронії, то це, безсумнівно, позитивно вплине на імунний статус. Добова доза для дітей – не більше 200-250 мл (не відразу, а потроху протягом дня), дорослі ж можуть випивати за день і літр такого соку (але за весь день, а не відразу).

На третьому місці – мед і продукти бджільництва. І сам мед, і маточне молочко, і перга – відмінні імуностимулятори, які швидко відновлюють ослаблену імунну систему. Вживати продукти бджільництва (всі, крім меду) краще в першій половині дня, тому що, якщо вживати пергу і маточне молочко на ніч, можливе перезбудження і може порушитися сон, особливо це стосується дітей.

Серед суперкорисних для імунітету продуктів четверте місце займають всі натуральні молочні продукти і насамперед тверді сири. Молочні продукти містять багато кальцію, чимало в них і серотоніну (так званого «гормону щастя»), крім того, вони добре стимулюють обмін імуноглобулінів. Денна норма твердого сиру для дорослої людини – 150-200 г. Але небажано з'їдати цю порцію за один раз, тому що сири містять багато жиру, тож «передозування» загрожує збільшенням ваги. Їсти твердий сир можна постійно, а зовсім не курсами – це не ліки, а дуже смачний і вкрай корисний продукт для кожного дня (якщо є бажання) .

П'яту позицію займають виноград, родзинки, натуральний виноградний сік і сухе червоне вино. Ці продукти містять велику кількість вітамінів і мікроелементів, які прекрасно стимулюють імунну систему. Але про те, що вино – алкогольний напій, який може принести шкоду, краще не забувати. Скільки сухого натурального вина можна випити за день, не ризикуючи завдати собі шкоди? Дорослий чоловік може собі дозволити близько 300 г, для жінки ж дозволена норма удвічі менша. І дуже велике питання, чи варто вживати навіть такі, здавалося б, незначні дози алкоголю частіше кількох разів на місяць.

Природно, що корисні для імунної системи продукти абсолютно не обмежуються названими п'ятьма. Доведено, що імунітет стимулюють різні сорти м'яса, найрізноманітніша риба, морепродукти, соя, цитрусові, журавлина, чорна смородина; допоможуть зміцнити ослаблений імунітет і спеції – лавровий лист, імбир, кориця, зелень петрушки, кропу і селери, різні види перцю. Але не забудьте, перш ніж братися за дієтологічне зміцнення імунітету, неодмінно порадитися з лікарем. Адже при різних захворюваннях є деякі протипоказання.

Ну ось, коротко і популярно про імунітет. Звичайно, на цю тему написані трактати і дисертації, звичайно, якісь сказані речі комусь здадуться спірними, але головне те, що імунітет треба берегти, підтримувати і зміцнювати, тоді і він буде підтримувати нас навіть в найсуворішу хвилину.

Зміцнюємо свій імунітет (Частина 4)

Зміцнюємо свій імунітет (Частина 1)

Подготовила +Анастасия Михальченко

[ кстати, если информация на этой странице вам понравилась - нажмите фейсбучный like или гугл +1 чуть ниже - нам нравится такая форма одобрения того, что мы делаем для вас ;)]

Дата публикации: 6 Декабря 2013

Нравится