Какие методы профилактики и лечения простуды эффективны?
Предотвращение простуды и гриппа
справочник лекарств с доказанной эффективностью
Медицинская консультация

Последний номер журнала

< Статьи о:

Що додати в чай? (Частина 2)

Що додати в чай? (Частина 2)

Мед

Чай з медом п'ють близько 11 % «чаєлюбів». Але чай з медом – це два різновиди чаю, один з яких корисний, а від іншого краще триматися подалі.

Дуже некорисно класти мед у гарячий чай, причому не просто некорисно, а небезпечно. Давно відомо і перевірено, що при температурі вище 40 ° С в меді руйнується фермент діастаза і мед втрачає більшість корисних властивостей, а от при 60 ° С фруктоза, яку містить мед, окислюється, і продукти окислення можуть викликати злоякісні новоутворення травної системи – так мед перетворюється на канцероген. Саме тому зацукрений мед не можна нагрівати і розтоплювати, саме тому класти мед у гарячий чай категорично заборонено.

Любите чай з медом? То можна ж «вприкуску» - мед з ложечки, чай з чашечки! І чай з медом, і безпечно, та навіть з користю!

Трави і ягоди

Дуже багато людей п'ють чай з травами, особливо популярні меліса (так п'ють близько 7 % любителів чаю) і м'ята (2 %).

М'ята і меліса надають заспокійливі властивості, нормалізують артеріальний тиск (трохи підвищений тиск знижують, а знижений повертають до норми) і заспокоюють біль, важкість у шлунку і нудоту. М'ятний чай просто незамінний при будь-якому дискомфорті в органах травлення. Цікаво, що м'ятний чай одночасно і заспокоює нервову систему і стимулює діяльність головного мозку. Крім того, ментол, який є в складі м'яти і меліси, приємно охолоджує в літню спеку.

Класична добавка в чай ​​– це ромашка, якою сотні років лікують захворювання шлунково-кишкового тракту, слизових і знімають спазми. Ромашка в складі чаю допомогає організму очиститися – гарячий напій з ромашкою посилює потовиділення, відповідно, організм очищається від токсинів. Ромашка допомагає нормалізувати роботу кишечника, що досить позитивно позначається на стані волосся і шкіри. Але лікарі застерігають від зайвого вживання такого чаю – седативні (заспокійливі, які гальмують) властивості такого напою можуть негативно впливати на здатність зосередитися, сконцентруватися і, як наслідок, здатні негативно впливати на працездатність.

Додається в чай і троянда, причому і листя, і квіти. Всі види троянд містять вітамін Р, який дуже важливий для серцево-судинної системи. Зміцнити судини, знизити алергічні реакції, підвищити витривалість – все може чай з додаванням троянди (гібіскуса, каркаде) .

Ще одна класична добавка у чай ​​– липа. Чай з липою – прекрасний засіб при застуді (і потогінний, і жарознижуючий). Липа славиться своїми протизапальними і бактерицидними властивостями, липа заспокоює, липа – це просто приємно. Цікаво, що чай з липою солодкуватий без всякого цукру – солодкуватий відтінок надає пилок висушених квіток.

Додають в чай ​​і ягоди, наприклад, ягоди малини. Класика, класика, класика! Смачно і корисно. Застуду ж на Русі завжди малиною лікували!

Додають в чай ​​і інші трави і ягоди: смородину (ягоди або листя), журавлину, ожину, сушену вишню (і листя теж), чорницю ...

Але тут важливо пам'ятати, що чай з добавками вже втрачає і свій власний аромат, і свій власний смак, який був притаманний тільки цьому сорту чаю​​, але набуває смаку й аромату добавок. Проте ж чому б і не використати досвід поколінь? Або чому б і не поекспериментувати? Наприклад, чай з ананасом вже відомий, а чи пробували чай з якимись іншими екзотичними інгредієнтами?

Спеції

З приводу чаю ​​зі спеціями думки теж різні. Кардамон, гвоздика, кориця, сухий імбир, фенхель, чорний перець; мускатний горіх або шафран, запашний перець або аніс – в чай ​​можна додати що завгодно. Але ж всі спеції мають досить інтенсивний аромат і можуть просто «вбити» аромат чаю. Крім того, зловживати чаєм з добавками спецій не можна: це саме той випадок, коли користь і шкода відрізняються тільки кількістю.

Чай, чай, гарячий чай! З цукром, з молоком, з травами ! Обирайте на свій смак і чаюйте із задоволенням!

Що додати в чай? (Частина 1)

Подготовила +Анастасия Михальченко

[ кстати, если информация на этой странице вам понравилась - нажмите фейсбучный like или гугл +1 чуть ниже - нам нравится такая форма одобрения того, что мы делаем для вас ;)]

Дата публикации: 2 Января 2014

Нравится