Предотвращение простуды и гриппа
Що додати в чай? (Частина 2)
справочник лекарств с доказанной эффективностью
Медицинская консультация

Последний номер журнала

< Статьи о:

Що додати в чай? (Частина 1)

Що додати в чай? (Частина 1)

Пригадується старий-престарий анекдот.

Йде по вагону провідник:

- Кому чай ? Гарячий чай!

- А він з цукром ?

- Може, ви ще й із заваркою хочете ?

Зрозуміло, що чай без заварки – це вже не зовсім чай, а от з приводу цукру можна задуматися.

Цукор

Цукор в чай ​​додають 32 % людей (ну, або майже стільки). Іноді здається, що цукор і чай – просто «близнюки-брати», але насправді це далеко не так. Чай з цукром п'ють тільки в Європі і в деяких країнах Близького Сходу. Ну, і, звичайно, дуже важливим є питання кількості – якщо цукру зовсім трохи, то смак чайного настою може стати виразнішим, але занадто велика кількість цукру може заглушити і смак, і аромат та ще й знищити вітамін В1, який міститься в чаї. Тому цукру в чаї повинно бути небагато.

Хочеться зробити ще одне зауваження. Звичайно, цукерки в чай не кладуть, але пити чай вприкуску з цукерками – це позбавляти себе задоволення від хорошого, запашного, ніжного напою. Набагато краще, правильніше і смачніше запивати кондитерський виріб несолодким чаєм.

А що з приводу чаю, ​​присмаченого цукром, говорить наука? Треба сказати, що ставлення вчених до популярного поєднання неоднозначне. Справа в тому, що, за статистикою, онкологічні захворювання набагато рідше зустрічаються у тих народів, які п'ють чай без цукру, хоча все ж таки це спостереження має відношення більше до чорного чаю. А ось корисні властивості зеленого чаю незначна кількість цукру тільки підсилює: якщо зелений чай підсолодити, то краще засвоюються катехіни (органічні речовини з групи флавоноїдів, сильні антиоксиданти).

Лимон

Чай з лимоном п'ють майже чверть всіх любителів чаю (близько 22 %). Кажуть, що пити чай з лимоном придумали порівняно недавно, наприкінці ХІХ століття, причому ідея з'явилася не де-інде, а в Росії. Треба сказати, що історія не зберегла ім'я людини, яка вирішила покласти в чашку з чаєм кружечок лимона, але, думається, ця людина могла б отримати просто величезну кількість подяк. По-перше, смачно! І навіть якщо чай не найвищої якості, лимон ситуацію рятує – це факт. По-друге, в поєднанні з лимоном чай краще втамовує спрагу і відновлює сили. Російська ідея чаю з лимоном прижилася в багатьох країнах – сьогодні чай з лимоном п'ють в Туреччині, в Ірані, в Єгипті, в Індії.

Чай з лимоном – смачно, корисно, але... Але лимон не повинен потрапляти в дуже гарячий напій, тому що висока температура повністю зруйновує вітамін С та інші вітаміни, які є в лимоні. Зрозуміло, що і запах, і приємна кислинка залишаться, але ніякої особливої ​​користі вже чекати не доводиться. Тому лимон краще класти в чай ​​тоді, коли напій трохи охолоне.

Молоко

Важко повірити, що хтось не чув про чай з молоком. Чай з молоком п'ють близько 16 % любителів чаю. А всі інші негайно згадують Англію з її сирою погодою і чаєм з молоком. Майстерність приготування (правильного приготування!) чаю з молоком передавалася в Англії з покоління в покоління. Вважається, що спочатку в чашку треба налити молоко (приблизно чверть чашки), а вже потім додавати чай. Цукор в чай ​​з молоком не кладуть. Цікаво, що в Англії молоком розбавляють тільки індійський чай. З приводу ж того, що молоко не в кращу сторону змінює смак чаю, можна сказати, що цукор заглушає і смак, і аромат напою набагато сильніше.

З приводу корисності чаю з молоком думки розділяються. На користь цього напою говорить те, що він прекрасно засвоюється організмом (чай допомагає засвоїтися молоку). Чай з молоком – чудовий сечогінний засіб, який виводить з організму зайву воду і очищає нирки. Зелений чай з молоком очищає організм від шлаків і прискорює обмін речовин. Давно відомо, що чай з молоком позитивно впливає на лактацію у матусь які годують немовлять груддю.

Чай з молоком рекомендують при отруєннях і при різних інфекційних захворюваннях.

Але деякі дослідники вважають, що молоко некорисне для антиоксидантних властивостей чаю і що чай з молоком не настільки корисний, як чай без молока, особливо коли йдеться про серцево-судинну систему людини. Проте дослідження тривають.

Що додати в чай? (Частина 2)

Подготовила +Анастасия Михальченко

[ кстати, если информация на этой странице вам понравилась - нажмите фейсбучный like или гугл +1 чуть ниже - нам нравится такая форма одобрения того, что мы делаем для вас ;)]

Дата публикации: 1 Января 2014

Нравится