Болезни
< Статьи о: |
Сіль – друг чи ворог?
Замріюсь на хвилину,
Полину сизим птахом
Крізь віки,
У ті часи билинні,
Як їздили за сіллю чумаки.
Там битими шляхами
Вози котились у далекий світ,
А ген над головами,
Мов килим розстелявся зорецвіт.
( Анатолій Матвійчук)
Сіль (хлористий натрій) – хімічна сполука хлору та натрію. Кам'яна сіль - це природний кристалічний мінерал виник в земній корі на стадії висихання стародавніх морів. Морську сіль добувають методом випаровування води з солоних водойм.
Трошки історіі
Сіль, як харчова добавка, чи то краще сказати – спеція, відома людям з прадавніх часів. Ще первинні люди використовували її, мабуть, взявши традицію споживати сіль, з дикого життя. Не тільки люди, але і тварини вживають сіль, олені, дикі кабани, косулі, приходять полизати її у місця, де єгері навмисне розкидають сіль для потреб тварин. Навіть африканські слони знаходять печери з покладами солі і час від часу навідуються туди поповнити організм сіллю. Отож, недарма сіль довгі віки була мірилом достатку та багатства, ставала причиною воєн, та цінувалась на рівні з золотом. З другої половини п’ятнадцятого століття в Україну сіль завозилась чумаками з Азовського та Чорного морів. Чумакували в основному селяни, деякі навіть змогли обагатитись на перевозі солі, яка в ті часи надзвичайно цінувалась, бо її поклади на территорії України ще були не відомі. Навіть сузір’я по якому орієнтувались чумаки у своїх мандрівках по сіль на Україні називається Чумацький шлях.
Що для нас сіль?
Що ж таке для нас сіль? Друг чи ворг? Вживати чи не вживати?
Звичайно ж, вживати. Сіль просто необхідна будь якому живому організму, вона регулює та підтримує водний баланс у організмі, формує нервові імпульси та скорочення м’язів. Сіль допомагає регулювати рівень цукру у крові, гарно очищає дихальні шляхи від слизу, надостаток солі може призвести до обезводнення, фізичного та нервового виснаження організму, запоморочень, слабкості, непритомності. Прихильники безсольового харчування ризикують так само, як і люди, що вживають надмірну кількісь.
Отож, стає зрозумілим, що сіль - наш друг.
Але як бути з виразом «сіль – біла смерть»? Прислухатись і до нього. Адже надлишкове вживання солі збільшує ризик серцево-судинних захворювань, провокує підвищення артеріального тиску, захворювання нирок, порушення кальцію у організмі, виникнення остеопорозу, відкладання солей, може стати причиною захворювання очей. Отже, все корисно тільки у розумній достатності. У даному випадку розумною кількість споживання солі є п’ять грамів на день.
В основному, ми вживаємо кам’яну сіль, вона містить переважно тільки два елементи, це натрій та хлор. Значно корисніше вживати (хоча б час від часу) кухонну морську сіль, адже, крім цих двох елементів вона містить у собі кальцій, калій, фосфор, магній, марганець, цинк, залізо, селен, кремній, йод і ін.
З усього вищезгаданого можна зробити однозначний висновок: сіль – наш близький друг, гостинністю, якого зловживати не можна. Перетворити друга на запеклого та безпощадного ворога досить просто, а повернути втрачену прихільність – майже неможливо.
Дата публикации: 15 Октября 2012
- Максимум белка — минимум калорий
- Весенние капризы природы
- Простые причины, которые помогут вам отказаться от картофеля фри
- Ранние атеросклеротические бляшки регрессируют, когда снижается уровень холестерина
- Тучные дети, подвергающиеся воздействию химических веществ, чаще страдают от болезней сердца
- Вегетарианскую диету можно использовать для снижения кровяного давления
- Активная деятельность на работе часто предшествует сердечным приступам и инсультам
- Какие продукты мы едим неправильно
- Низкие дозы статинов – хороший вариант лечения для некоторых больных