Болезни
< Статьи о: , , | Онлайн диагностика психосоматических заболеваний и стресса > |
Хліб без дріжджів — корисно і теж смачно!
Хто ж не любить свіжий запашний хліб з апетитною хрусткою скоринкою? І смачно, і ситно. Щоправда, є і зворотний бік медалі: любов до випічки призводить до появи зайвих кілограмів, а іноді і до проблем зі здоров’ям, якщо людина зловживає дріжджовими виробами. Та це не привід, аби зовсім відмовитися від хліба. Адже можна спекти корисний хліб без дріжджів за старовинним рецептом. Спробуємо?
Старовинний рецепт
Випікання хліба у давні часи було важливим ритуалом. У кожної родини був свій «фірмовий» рецепт, який передавався із покоління в покоління. Раніше дріжджі не використовували. Хліб пекли на різних заквасках — і житніх, і вівсяних, і хмільних. Такий хліб довго не черствів (1–2 тижні) і ніколи не вкривався пліснявою.
Щоб отримати закваску, стакан зерен заливали водою і ставили проростати. Через добу зернятка перемелювали, додавали по 1–2 столові ложки цукру й борошна (краще житнього) і варили 20 хв на маленькому вогні, постійно помішуючи. Потім тримали масу в теплому місці, поки вона не скисала і не з’являлися бульбашки (приблизно добу). Коли закваска готова, замішували тісто: 2 склянки житнього борошна (або висівок) і 1 склянку пшеничного, додавали невелику жменю закваски, трохи теплої води і сіль за смаком. Викладали отриману масу у форму, заповнюючи її наполовину і залишаючи місце, щоб тісто підійшло. Ставили у тепле місце на кілька годин — поки тісто не підійде. Можна ставити на ніч (раніше так і робили — нічну опару). Після того, як тісто підходило, ставили в духовку й випікали 40 хв. Зараз усе набагато простіше: виставив потрібний режим у хлібопічці, щонайбільше три години — і хліб готовий. Смачного!
Господині на замітку: від кожного замісу тіста залишайте невеликий шматочок — закваску на наступний раз
Чому корисно?
Відомо, що всі корисні й необхідні людині речовини містяться в оболонці зерна і в зародку. Під час обробки зерна саме ця, найцінніша частина потрапляє у відходи. У результаті в нашому раціоні починають переважати порожні калорії і крохмаль, що сприяють накопиченню в організмі зайвих жирів. А цінність бездріжджового хліба в тому, що під час випічки зерна повністю зберігають зовнішні, найбільш багаті вітамінами, оболонки. Такий хліб засвоюється повільніше і містить багато харчових волокон, які підсилюють перистальтику кишечника, поглинають токсини і алергени, сприяють зміцненню імунітету, забезпечують організм цінними білками, вітамінами та мінералами. Дієтологи часто призначають бездріжджовий хліб як доповнення до лікувального харчування хворим на гіпертонію, атеросклероз, діабет, а також при жовчнокам’яній хворобі, запорах і ожирінні. До того ж бездріжджовий хліб — просто порятунок для людей із загостреннями панкреатиту і гастриту з підвищеною кислотністю, коли хлібний м’якуш протипоказаний.
Підготувала Маріанна Хмельницька
Дата публикации: 15 Октября 2012
- КОГДА СПЯЩИЙ ПРОСНЕТСЯ…
- ЦЕЛУЯ БЕЛОСНЕЖКУ
- Территория «ЭКС»
- Почему мы целуемся? Стоит ли делать это?
- Переплетение работы и личной жизни – плохо или хорошо? (Часть 3)
- Переплетение работы и личной жизни – плохо или хорошо? (Часть 2)
- Переплетение работы и личной жизни – плохо или хорошо? (Часть 1)
- ФОРМУЛА СЧАСТЬЯ ПО-КИЕВСКИ
- Обнаружена область мозга, которая имеет большое значение для социальной памяти