Онлайн диагностика гастрита
Кортизон увеличивает риск развития острого панкреатита
Простатит – сугубо мужская болезнь
справочник лекарств с доказанной эффективностью
Медицинская консультация

Последний номер журнала

< Статьи о: , Онлайн диагностика гастрита >

Гастрит загострить

Гастрит загострить

З приходом осені й із прискоренням ритму життя багато хто починає частіше скаржитися то на нудоту, то на печію, то на відрижку. Але ми, незважаючи на неприємні відчуття, продовжуємо горіти на роботі або гризти граніт науки, ніби нічого й не змінилося. Адже від таких «дрібниць» не вмирають...

 За великим рахунком

Не треба мати вчений ступінь, аби зрозуміти, що нерегулярне й незбалансоване харчування, їжа всухом’ятку й «на ходу», великі перерви між прийомами їжі, вживання неякісних продуктів, погане пережовування, куріння, стреси не найкращим чином впливають на слизову оболонку шлунка — усі ці чинники її калічать і вбивають. Правда, не одразу, а поволі. Чинячи опір, слизова оболонка шлунка запалюється й дає знати про внутрішні проблеми найрізноманітнішими способами: відчуттям нудоти, печією, неприємним присмаком у роті, метеоризмом, болем після їжі тощо. Таке запалення лікарі називають гастритом і попереджають: ослаблена слизова шлунка легко вражається бактерією Helicobacter pylori і гастрит стає хронічним. Причому 70–80 % сучасних людей мають гронічний гастрит ще до 18-річного віку.

Увага! Міжнародне агентство з вивчення раку визнало Н. рylori канцерогеном першого порядку («явний канцероген»), оскільки було доведено, що ризик виникнення раку шлунка у хворих, інфікованих цією бактерією, удвічі вищий, ніж у неінфікованих.

Ось така «дрібниця» ...

Уже як гуляти, то гуляти

Треба зауважити, що гастрит рідко «приходить в гості» сам, адже всі органи пов’язані один з одним не тільки анатомічно, але й функціонально. Ось чому гастрит, як правило, призводить до найнеприємніших захворювань і поєднується з хронічним холециститом (запалення жовчного міхура), хронічним дуоденітом (запалення дванадцятипалої кишки) і хронічним панкреатитом (запалення підшлункової залози). Не слід забувати, що від стану шлунка залежить процес обробки й засвоєння (асиміляції) їжі, тобто весь обмін речовин в організмі. Тому зовсім не дивно, що хронічний гастрит може стати причиною хронічних запорів і хронічних проносів. Навіть один із видів анемії (недокрів’я) обумовлений хронічним гастритом...

Щоб запобігти гастриту і його наслідкам, лікарі рекомендують дотримуватися здорового способу життя й раціонально харчуватися.

Це корисно

Отже, профілактика гастритів — повноцінне харчування, гігієна й режим. А це означає, що:

  •     їжу необхідно ретельно пережовувати, вживаючи невеликими порціями й повільно;
  •     харчування має включати всі необхідні поживні речовини: мінерали, вітаміни та ін.;
  •     їжа не повинна бути дуже холодною чи гарячою. Бажано також уникати продуктів, які можуть подразнювати шлунок: пряних, кислих, смажених або жирних;
  •     їсти потрібно не менше 4–5 разів на день, особливо якщо ви відчуваєте часті розлади шлунка, які проявляються болями у верхній частині живота, нудотою, здуттям, відчуттям переповнення в шлунку,    печією, відрижкою, блювотою, проносом;
  •     не можна зловживати алкогольними напоями, оскільки алкоголь викликає подразнення слизової оболонки шлунка;
  •     необхідно обов’язково порадитися з лікарем перед прийомом знеболювальних і/або протизапальних лікарських препаратів, оскільки вони можуть поглибити проблеми зі шлунком;
  •     слід навчитися керувати стресом, бо хронічні стреси призводять до підвищеного вироблення шлункового соку, а це, у свою чергу, — до загострення гастриту. Варто зайнятися спеціальними розслаблюючими, заспокійливими вправами на основі йоги або тайцзи.

Дата публикации: 4 Октября 2012

Источник:  http://www.zdorovo.ua

Нравится