Несколько привычек, которые помогут избежать простуды и гриппа
У вас хронический кашель? Это навсегда!
Медицинская консультация

Последний номер журнала

< Статьи о: ,

Цибулячі секрети

Цибулячі секрети


Їде пані в золотім жупані.

Хоч жупан той латка на латці,

Та приймають в кожній хатці.

(Цибуля)

Ця загадка знайома всім з дитинства, і відповідь на неї очевидна. Та все ж виникає закономірне питання, чому у всі часи так шанували цей овоч?

Цибуляча історія

Почалась цибуляча історія так давно, що навіть вчені не можуть визначитися, наскільки давно це трапилося і в якій країні. Деякі відомості вказують на те, що цибуля вирощувалася як культурна рослина ще 5000 років тому у Китаї, та Індії. Інші стверджують, що це відбулося у Єгипті більш ніж за 3000 років до нашої ери, і цінувалася цибуля як харчовий продукт та пряність всіма верствами населення. Її споживали як багаті, так і бідні, їли сирою, варили, додавали до різноманітних страв для додаткового смаку та аромату. 

Батьківщиною цибулі вважають Південно-Східну та Середню Азію та Середземномор’я. Є згадки, що цибулю вирощували в Германії та Англії ще у І столітті до нашої ери.
Америку цибуля завоювала разом із Христофором Колумбом, який поклав початок вирощуванню цієї культури на острові Ізабелла, а потім уже ця культура розповсюдилася по всій Америці. На нашій же території цибуля з’явилася десь у XII–XIII сторіччі і відразу зайняла належне місце як харчовий та лікувальний продукт. Такою є цибуляча історія в дуже короткому викладі.

Корисні властивості

Цибуля дуже корисна, бо багата на вітаміни, мікроелементи, білки та вуглеводи. В цибулині міститься від 3 до 14 % цукрів (мальтоза, глюкоза, сахароза, фруктоза), полісахариди, білки, жири. Вона багата на вітаміни А, В, С, D, В1, В2, В6, Е, РР. Також у цибулі високий вміст ефірних олій, йоду, органічних кислот (яблучної, лимонної, тіоціанової, фітинової), флавоноїдів (епіреозиду, кверцетину), мінеральних солей, макроелементів, таких як калій, кальцій, залізо, кобальт, натрій, марганець, селен, цинк, сірка. У листках зеленої цибулі також міститься вітамін С, якого втричі більше, аніж в цибулині, та каротин.

Свіжа цибуля стимулює травлення, збуджує апетит, стимулює секрецію залоз, має сечогінну дію, загоює рани, а також є профілактичним засобом від грипу, нежитю, при запаленні горла, допомагає при кашлі.

Цибуля в народній медицині

Як бачимо, цибуля має стільки корисних властивостей, що це не могло залишитися непоміченим людьми. Її цілющі властивості широко використовуються у народній медицині, хоча ігноруються  традиційною. Отож зараз про деякі цибулячі секрети.

Наприклад, при кашлі та застудних захворюваннях народна медицина рекомендує приймати по ложці дрібно нарізаної цибулі кілька разів на день. Також можна змішати розтерту в кашку цибулю з медом і давати при застуді дітям. Вона діє заспокійливо при нервових розладах та безсонні, а також лікує захворювання кишечника, грибкові захворювання шкіри. Цибулю-порей рекомендують вживати при надмірній вазі та відкладенні солей. Зелена ж цибуля здатна повністю задовольнити потреби людського організму у вітаміні С під час весняного авітамінозу.

Готуємо з цибулькою

У які тільки страви не додають цибулю! Це і різноманітні салати, у які кладуть як ріпчасту, так і зелену цибулю. Її додають в супи, борщі, м’ясні страви чи то зі свинини, телятини, із м’яса кроля чи гуски. Готуючи рибні, грибні чи овочеві страви також не забувають про цибулю. Всілякі маринади також не обходяться без пряної та пікантної приправи. Жодна господиня на кухні не обійдеться без цього секретного інгредієнта в приготуванні найвишуканіших святкових страв чи просто для приготування простої, але запашної та корисної повсякденної їжі. А велика кількість сортів цибулі надає можливості використовувати різні смаки для різних страв.

Подготовила +Анастасия Михальченко

[ кстати, если информация на этой странице вам понравилась - нажмите фейсбучный like или гугл +1 чуть ниже - нам нравится такая форма одобрения того, что мы делаем для вас ;)]

Дата публикации: 23 Ноября 2013

Автор: 

Нравится