Онлайн диагностика гастрита
Аспирин эффективный для предотвращения формирования тромбов после хирургии суставов
Пациентам с хронической болезнью почек следует употреблять овощи и фрукты
Медицинская консультация

Последний номер журнала

< Статьи о: , , , Онлайн диагностика гастрита >

Червона калина

Червона калина

Не ламай калину бiля хати,
Бо вона заплаче наче мати,
I впадуть на трави на шовкові
Серця сльози колисковi.
Не ламай калину, не ламай калину,
Бо вона в життi єдина.
Не ламай калину, не ламай калину,
Краще їй онукiв принеси.

Юрій Рибчинський

Червоні важкі калинові кетяги вигинають тонкі гнучкі віти. Ще майже все листя зелене, тільки де-не-де по краю до них ледь доторкнулася тонким  пензлем осінь. Жовтий із коричневим кант обрамляє різьблені листочки, надаючи калиновому кущу художньої завершеності. Біля бабусиної хати ріс такий кущ, і по весні серед буйної зелені в заквітчаних білим цвітом вітах вечорами витьохкував соловей, сповнюючи травневі сутінки романтичністю й поезією

Калиновий кущ
Із прадавніх часів калинові кущі висаджувалися майже біля кожної хати в селі. Калина надзвичайно гарна у всі пори року. Навесні, коли калина пишається своїм цвітом, ним можна милуватися як витвором мистецтва. Влітку калинове листя набуває темно-зеленого кольору, серед якого починають визрівати важкі кетяги ягід, поступово перетворюючись із ясно-зелених на червонясті. Трохи згодом ягоди набувають яскраво-червоного кольору, мальовничо пломеніючи серед густого листя.
Осінь розцвічує цупке калинове листя різнобарв’ям, а ягоди стають майже прозорими, наливаються гірким соком. Надавиш на ягоду, врізнобіч бризкає густий сік, а між пальцями залишається пласка кісточка.
Навіть взимку калина надзвичайно гарна: хоч листя давно впало, але на коричневих гілочках залишаються висіти прихоплені морозом темно-червоні ягоди, які привертають погляд і запрошують до себе безліч пташок. Часто можна побачити, як на калинових вітах сидять червоногруді снігурі, майже такі ж, як ті ягоди, які вони прилетіли поклювати.
Та калина цінувалася у всі часи не тільки за пишну красу, а ще й за чудові лікарські якості. Можна сказати, що біля кожної хати росла домашня аптека, бо в народі калину використовували практично всю: не тільки ягоди, але й цвіт, і листя, і кору.
Лікарські властивості
Ой, калинонько червона, нахилися,
Від землі ти сили-соку наберися.
М.Сингаївський

Калину починають збирати після перших заморозків, до цього рвати її не бажано, бо в неї ще забагато гіркоти. Ягоди калини багаті на дубильні й пектинові речовини, ефірні олії, амінокислоти, у ній багато аскорбінової, оцтової, валеріанової кислот, вітамінів А, Р, К, С, також вони містять фітонциди, які нищать хвороботворні мікроби.
Ягодами калини лікують гіпертонію, атеросклероз, гастрит, коліт, виразку шлунка й дванадцятипалої кишки, простуди, судинні спазми. Ці ягоди — прекрасний жовчогінний, сечогінний, протизапальний засіб.
Сік приймають при астмі, гіпертонії, хворобах печінки й серця, як полоскання при ангіні, хворобах ясен. Щоб нормалізувати обмін речовин в організмі й задовольнити потребу у вітаміні С, досить з’їдати по одній столовій ложці калинових ягід у день.
Кора калини не менш корисна. Її обдирають з гілок і стовбура ранньою весною й висушують на повітрі. Вона містить дуже багато дубильних речовин, гіркий аморфний глікозид вибурнін і фермент, що викликає розщеплення, смоли, фітостероль, танін, а також інші сполуки. У старі часи народна медицина використовувала кору калини як кровоспинний засіб в акушерстві й гінекології, а також при кашлі, задишці, склерозі, туберкульозі легенів, захворюванні нирок і шлунка. Кору використовують також як заспокійливий засіб.
Відвар квітів і кори застосовують як зовнішній засіб при дитячих екземах, діатезах й інших шкірних захворюваннях.
До речі, сік свіжих ягід калини використовують із косметичною метою — для виведення ластовиння, лікування вугрів, для відбілювання шкіри. А ще можна скористатися старовинним рецептом: покласти на ніч у воду листя і ягоди калини, потім умиватися, щоб шкіра була гладенькою й гарною. Така вода довго не втрачає своїх властивостей і не псується.
Багато хто варить із калини варення, яке теж застосовують не тільки як солодощі, а ще і як ліки при застуді.
Не нашкодь
Але навіть таке диво, як калина, не можна приймати беззастережно. Калинові відвари, настої й сік дуже знижують кров’яний тиск, особливо при регулярному застосуванні. Також не потрібно зловживати калиною й використовувати її при підвищеному згортанні крові, схильності до тромбоутворення й при вагітності.

Як бачимо, калина не тільки прикрашає подвір’я, надихає митців на прекрасні твори, а ще й лікує. І не даремно наші бабусі старанно доглядали за цим надзвичайним, неперевершеним своєю мальовничістю й корисністю кущем.
Анастасія Михальченко

Подготовила +Анастасия Михальченко

[ кстати, если информация на этой странице вам понравилась - нажмите фейсбучный like или гугл +1 чуть ниже - нам нравится такая форма одобрения того, что мы делаем для вас ;)]

Дата публикации: 15 Октября 2012

Нравится