Медицинская консультация

Последний номер журнала

Яйця знов звинуватили в хворобах серця

Яйця знов звинуватили в хворобах серця

Останнім часом курячі яйця трохи реабілітувалися в масовій свідомості: з них зняли відповідальність за всі випадки підвищеного холестерину та дозволили здоровим людям споживати більше 2 штук на тиждень. Але над цим продуктом птахівництва знов збираються хмари. Дослідження раціону харчування, способу життя та звичок близько 30 тис дорослих американців протягом 31 року показало, що споживання великої кількості яєць, а точніше холестерину, що в них міститься, негативно впливає на здоров’я, в першу чергу, на серцево-судинну систему*

Актуальні Американські рекомендації з харчування не містять точної кількості яєць, які людина може спожити на день без шкоди для здоров’я. Це пов’язують з тим, що останнім часом головним винуватцем підвищення рівню холестерину в крові призначили насичені жири, а не яйця.

До 2015 р. документ рекомендував споживати не більше 300 мг холестерину на день. Одне велике яйце містить близько 200 мг холестерину, приблизно стільки же містить м’ясний стейк вагою 220 г. Також багато холестерину містять приготовлене м’ясо, сир та інші жирні молочні продукти.

Нове дослідження не називає точної кількості яєць, яку ви можете дозволити з’їсти без наслідків, але зазначає, що кожні додаткові 300 мг холестерину на день, окрім базових 300 мг, пов’язані зі збільшенням ризику серцево-судинних захворювань на 17% та ризику смерті – на 18%.

Автори дослідження вказують, що споживання кількох яєць на тиждень є навіть корисним, адже вони містять багато корисних речовин. Але вони не радять їсти кожного дня омлет з трьох яєць. В харчуванні головне – баланс та помірність. Автори зазначають, що негативний вплив споживання великої кількості яєць істотний навіть у тих, хто загалом дотримується здорового харчування.

* Zhong VW, Horn LV, Cornelis MC et al. Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption with Incident Cardiovascular Disease and Mortality // JAMA, 2019, 321(11):1081–1095. doi: 10.1001/jama.2019.1572.

Дата публикации: 2 Июля 2019

Нравится