Медицинская консультация

Последний номер журнала

Шоколадна казка

Шоколадна казка

Шоколад полюбляють усі –– і діти, і дорослі. Хтось ласує ним заради неперевершеного смаку, хтось таким смачним способом долає депресію, а хтось –– збадьорюється наприкінці робочого дня. І це не дивно, адже завдяки вмісту ендорфіну (так званого гормону щастя) шоколад здатний викликати справжнісіньку ейфорію! Проте корисним для здоров’я людини вважається лише темний (гіркий) шоколад.

Гіркий шоколад –– найкращий!

До складу шоколаду входять природні речовини кофеїн і теобромін –– стимулятори, здатні перемагати втому. Глюкоза, на яку багатий цей продукт, є основним джерелом «палива» для нашого організму.

Окрім жирів і вуглеводів, шоколад містить білки (близько 15–20%), магній, кальцій, залізо, калій і вітаміни групи В.

Магній і калій стимулюють м’язову і нервову системи. Передачі нервових імпульсів і роботі серця також сприяє магній. Калій відповідає за водний баланс в тканинах і клітинах організму та нормалізує артеріальний тиск.

Оскільки залізо бере участь у синтезі гемоглобіну, шоколад у помірних кількостях рекомендують давати дітям. Танін, що міститься в шоколаді, допомагає виводити з організму шлаки і регулює роботу травного тракту. Водночас ця речовина може зумовлювати звуження кровоносних судин головного мозку. Аби не нажити собі таких проблем, рекомендують уникати вживання шоколаду з високим вмістом тертого какао.

Кілька шматочків чорного шоколаду на день уповільнюють процес руйнування колагенових волокон і покращують обмін речовин у шкірі. Це відбувається завдяки високому вмісту сильних антиоксидантів –– флавоноїдів. Що важливо, чорний шоколад знижує ризик розвитку одного з найнебезпечніших видів раку –– меланоми.

Гіркий шоколад також знижує ризик розвитку цукрового діабету, адже його вживання не спричиняє значного підвищення рівня глюкози в крові і вироблення великої кількості інсуліну.

Поради солодкоїжкам

При всій повазі і любові до шоколаду, його у жодному випадку не можна робити основною «стравою» дня, оскільки надлишок цукру шкодить не тільки зубам, але й внутрішнім органам і фігурі в цілому.

Зайва глюкоза і фруктоза в печінці трансформуються у жири, що відкладаються не тільки під шкірою, але й навколо внутрішніх органів –– серця, печінки, нирок. Відтак, внутрішнє ожиріння порушує роботу серцево-судинної і травної систем. Якраз тому лікарі радять обмежувати споживання простих цукрів –– солодощів, випічки, шоколадних цукерок, карамельок і солодких газованих напоїв. Що стосується чорного шоколаду, то його денна норма не повинна перевищувати 30–50 г.

Після будь-якої солодкої їжі варто ретельно прополоскати ротову порожнину чистою теплою водою, а якщо є така можливість –– почистити зуби. При цьому особливу увагу приділяйте їхній жувальній поверхні і міжзубним ділянкам, використовуйте зубну нитку.

Солодкі газовані напої пийте через соломинку. Уникайте липких солодощів –– ірисок, жувальних цукерок, м’якої карамелі, пастили, мармеладу, які надовго залишаються на зубах.

І, нарешті, не їжте солодощів на ніч, оскільки цукор не лише псуватиме зуби, але й може стати причиною тривожних снів, адже глюкоза насамперед потрапляє у головний мозок і надмірно збуджує його.

Спробуйте хоча б іноді цукерки, тістечка і торти замінювати корисними солодощами –– свіжими і сушеними фруктами, морквою, ягодами. У такому випадку смакування буде дійсно корисним завдяки додатковим вітамінам, а також  оберігатиме вас від різких «стрибків» рівня інсуліну і глюкози в крові.

Дата публикации: 11 Июля 2018

Нравится