Медицинская консультация

Последний номер журнала

Риба – так, м’ясо – ні. Харчування при анемії

Риба – так, м’ясо – ні.  Харчування при анемії

Анемія - патологічний стан організму, при якому знижується вміст гемоглобіну та кількість еритроцитів в одиниці об’єму крові - може розвинутися у будь-якому віці, як у дорослого, так і у дитини. Найчастіше анемія виникає при деяких фізіологічних станах: у період посиленого росту, під час вагітності та годування груддю, на фоні клімаксу і гормональних порушень. Разом з тим анемію провокують характер харчування, недуги травного тракту, печінки, нирок, автоімунні стани, оперативні втручання. Нерідко вона є самостійним захворюванням або супутнім симптомом багатьох внутрішніх, інфекційних і онкологічних хвороб. Найбільш поширеною вважається залізодефіцитна анемія, коли організм відчуває нестачу в кровотворних мікроелементах, залізі і вітамінах, насамперед В12

Спільними симптомами для всіх форм анемії є блідість шкіри і слизових оболонок, задуха, серцебиття, запаморочення, головний біль і шум у вухах, неприємні відчуття у ділянці серця, загальна слабкість і швидка втомлюваність.

Іноді анемія свідчить про наявність захворювання, яке важко діагностувати. У багатьох випадках вона поглиблює перебіг основної недуги. При тривалій анемії можливі порушення функцій різних паренхіматозних органів, що розвиваються через дистрофічні процеси, зумовлені хронічною гіпоксією.

Важливе значення при анемії має дієтичне харчування. Мета дієти – посилити забезпечення організму необхідними для кровотворення речовинами, підвищити імунітет.

Про те, як це зробити правильно, розповідає Оксана Ганич, директор Інституту фітотерапії, доктор медичних наук, професор кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб Ужгородського національного університету: головне в дієті при анемії – підвищення вмісту білків (головним чином за рахунок введення в раціон риби, яєчного білка, нежирного сиру) для кращого засвоєння заліза та зменшення кількості жирів, надлишок яких погіршує кровотворення. Споживання вільної рідини обмежують1,5 лна день, кухонної солі –15 г.

Режим харчування: 4-5 разів на день, температура страв – звичайна. Бажано використовувати гематоген, суху білкову суміш та дріжджі.

Способи приготування їжі: звичайні, якщо немає виразкової хвороби, ентериту чи інших супутніх захворювань.

Не рекомендуються: м’ясо, кулінарні жири, гострі і жирні соуси, торти, тістечка з великою кількістю крему. Під забороною – щавель. Обмежено вживають продукти, багаті на клітковину.

Рекомендуються: хліб і борошняні вироби (пшеничний і житній, пиріжки, бісквіти, здоба), макаронні вироби;

супи: молочні, овочеві, круп’яні, вегетаріанські борщі, розсольник, окрошка;

риба: всі сорти, за винятком надто жирних, у будь-якій кулінарній обробці; ікра, рибні консерви; морепродукти (креветки, мідії, кальмари, омари);

молоко і молочні продукти: у повному асортименті з обов’язковим включенням сирів;

яйця: у різноманітному приготуванні;

жири: вершкове масло і рослинні олії – у натуральному вигляді, пряжене вершкове масло – для приготування страв;

крупи: особливо корисні гречана і вівсяна каші, оскільки містять вітаміни групи В;

овочі, фрукти, ягоди: різні і без обмежень. Особливо корисні шпинат, помідори, буряк, капуста, редис, зелена цибуля; чорниця, суниця, персики, груші, яблука, сливи, абрикоси, аґрус, вишня, чорна смородина, черешня, у яких багато необхідних для кровотворення мікроелементів і вітамінів;

закуски: листкові і овочеві салати;

соуси: молочний (бешамель), яєчний, сметанний;

прянощі: в помірній кількості – зелень петрушки, кропу, майоран, гвоздика;

солодощі: мед, варення. Солодкі страви належить вживати помірно. Рекомендується не більше 50-60 г цукру на день при нормальній вазі, враховуючи цукор, який міститься в цукерках і кондитерських виробах. Для людей похилого віку норма цукру на день становить 30-50 г. При надмірній вазі цукор виводять з раціону;

напої: свіжі овочеві і фруктові соки, відвар шипшини і пшеничних висівок, дріжджовий напій.

Дотримуючись такої дієти можна наситити організм необхідними мікроелементами, вітамінами С і В. Найкраще засвоюється залізо, яке міститься в рибі, фруктових і ягідних соках. Всмоктуванню заліза сприяють лимонна і аскорбінова кислоти, фруктоза, на які багаті фрукти, ягоди і соки. Своєю чергою фруктові соки сприяють засвоєнню мікроелементів і вітамінів, які є у яйцях і хлібі.

Неправильна кулінарна обробка харчових продуктів штучно зменшує у готових стравах вміст мікроелементів. Наприклад, при тривалому виварюванні очищених овочів 20-30% мінеральних солей переходить у відвар. Тому продукти не варто надто довго вимочувати і варити. Мінерали краще зберігатимуться при приготуванні продуктів на парі або варінні овочів „в мундирі”. Овочеві відвари рекомендують використовувати для приготування перших страв. 

Де заліза більше?

Продукти з дуже високим вмістом заліза: гречана, пшоняна, вівсяна крупи; чорниці, персики, ікра осетрових.

Продукти з високим вмістом заліза: скумбрія, горбуша, яйця, манна крупа, хліб із борошна другого сорту, айва, хурма, груші, яблука, сливи, абрикоси, шпинат.

Продукти з помірним вмістом заліза: ікра кети, рис, макарони, кріп, томати, буряк, капуста, редис, цибуля зелена, морква, гарбуз, аґрус, вишня, чорна смородина, черешня.

Продукти з низьким вмістом заліза: сардини, сайра, палтус, тріска, судак, оселедець, хліб з борошна вищого сорту, картопля, горошок зелений, огірки, диня, виноград, лимони.

Продукти з дуже низьким вмістом заліза: молоко, кефір, сметана, апельсини, мандарини.

Продукти з високим вмістом міді: риба і морепродукти, гречана, вівсяна і перлова крупи, картопля, абрикоси, груші, аґрус.

Продукти з високим вмістом вітаміну В12: риба (оселедець, скумбрія, сардини); з нижчим вмістом – яйця, молоко, кефір, сметана, сири.

Вітамін В12 практично відсутній в рослинних продуктах і дріжджах.

Рецепти зборів лікарських рослин, які використовують при анемії

Рецепт № 1

плоди шипшини -35 г

трава золототисячника – 35 г

трава кропиви дводомної –40 г

10 гсуміші залити склянкою окропу, настояти 15 хв, процідити. Пити по 1 кавовій чашці 3 рази на день з медом.

 

Рецепт № 2

трава кропиви дводомної -35 г

листя кульбаби лікарської – 30 г

трава фіалки триколірної – 10 г

трава золототисячника – 25 г

10 гсуміші залити склянкою окропу, настояти 15 хв, процідити. Пити по 1 кавовій чашці 3 рази на день з медом.

 

Рецепт № 3

Плоди шипшини –50 г

Плоди чорної смородини – 50 г

10 гсуміші залити склянкою окропу, настояти 15 хв, процідити. Пити по 1 кавовій чашці 3 рази на день з медом.

 Стаття із журналу "Фармацевт Практик"

Дата публикации: 15 Ноября 2017

Нравится