Медицинская консультация

Последний номер журнала

Рекомендації пацієнтам із цукровим діабетом 2-го типу щодо способу життя та дієти

Рекомендації пацієнтам із цукровим діабетом 2-го типу щодо способу життя та дієти

В Україні на цукровий діабет (ЦД) 2-го типу страждає приблизно 3% населення. Пацієнти із цим діагнозом ― часті відвідувачі аптек. Провізори та фармацевти мають бути готові надати їм консультацію не тільки про особливості застосування цукрознижувальних препаратів, а й про спосіб життя та харчування при ЦД 2-го типу

ЦД 2-го типу — хронічне захворювання, що характеризується нечутливістю тканин організму до інсуліну в поєднанні з відносною недостатністю виділення інсуліну підшлунковою залозою. ЦД 2-го типу здебільшого розвивається у віці старше 40 років та поступово прогресує. При тяжкому ЦД можуть проявлятися судинні ускладнення: ретинопатія, нефропатія, ангіопатія нижніх кінцівок (діабетична стопа) тощо.

Щоб попередити прогресування та розвиток ускладнень ЦД 2-го типу, необхідно дотримуватися певних правил у повсякденному житті та дієті

Самоконтроль

Рівень глюкози в крові потрібно вимірювати за допомогою індивідуального електронного глюкометра та тест-смужок двічі на добу натще та через 2–3 год після їди на початку захворювання та у разі погіршення самопочуття. Отримані показання слід заносити до щоденника. За умови стабілізації рівня глюкози в крові вимірювання слід проводити щонайменше один раз на тиждень.

Кожні 3–6 міс необхідно визначати рівень глікованого гемоглобіну (HbA1c), який свідчить про ступінь компенсації ЦД 2-го типу за попередні 2–3 міс. Якщо рівень HbA1c ≥7%, треба терміново звернутися до лікаря для корекції терапії.

Щонайменше двічі на день треба вимірювати артеріальний тиск та вести щоденник спостережень. Якщо показники артеріального тиску перевищують 130/80 мм рт. ст., слід звернутися до лікаря для призначення антигіпертензивної терапії.

Харчування (див. таблицю)

Їжу слід вживати невеликими порціями, в один і той самий час, не менше 5–6 разів на добу. Потрібно розділити добову норму їжі на 3 основних та 2–3 додаткових прийоми. Це сприяє підтриманню маси тіла у межах норми та попереджає різкі коливання рівня глюкози в крові після їди.

За надлишкової маси тіла або ожиріння необхідно дотримуватися низькокалорійної дієти (1800 ккал/добу і менше). Для цього слід обмежити вживання простих вуглеводів (цукор та продукти, солодощі, мед, шоколад, фруктові соки) та насичених жирів (вершкове масло, сало, жирні сорти м’яса, сметана, вершки, маргарин). Доцільно споживати більше продуктів, багатих на клітковину. Вживання солі необхідно обмежити до 3 г на добу.

У зимово-весняний період треба приймати полівітамінні препарати, що не містять глюкози.

Шкідливі звички

Важливо припинити курити: куріння погіршує перебіг ЦД 2-го типу та прискорює розвиток його ускладнень.

Вживання алкоголю слід обмежити до 30 г на добу або менше. Алкогольні напої є висококалорійними та підвищують ризик розвитку гіперглікемії.

Фізична активність

При ЦД 2-го типу показані регулярні фізичні навантаження — ходьба (2‒3 км щоденно), теніс, лижі, фітнес. Навантаження слід збільшувати поступово, займатися щонайменше тричі на тиждень по 30 хв.

Профілактика діабетичної стопи:

- не слід носити тісне взуття зі штучних матеріалів, синтетичні шкарпетки та панчохи;

- необхідно доглядати за нігтями на ногах: не залишати їх дуже коротким, краї нігтів мають бути прямими;

- щоденно слід оглядати стопи та обробляти пошкоджені ділянки;

-  кожен день ноги необхідно мити водою кімнатної температури, після чого ретельно витирати шкіру, особливо міжпальцеві проміжки. Щоденно стопи слід змащувати пом’якшувальним кремом, а міжпальцеві проміжки протирати спиртом;

- щодня слід виконувати гімнастику для стоп для покращання в них кровообігу.

При ЦД 2-го типу самолікування неприпустиме. Кожен пацієнт має чітко виконувати рекомендації лікаря щодо дієти, способу життя та прийому лікарських препаратів.

Таблиця. Дієтичні рекомендації пацієнту з ЦД 2-го типу

Категорія продуктів

Рекомендовані продукти

Продукти, споживання яких необхідно обмежити до 23 разів на тиждень

Нерекомендовані продукти

Хліб та вироби з борошна

Хліб житній та білково-висівковий (не більше 100 г на день)

Хліб пшеничний з борошна 2-го сорту, білково-пшеничний

Вироби з борошна 1-го та вищого сортів, випічка з пісочного тіста, здоба

Крупи

Гречана, пшоняна, вівсяна, перлова, ячнєва. Макарони з твердих сортів пшениці

Рис

Манна крупа

М’ясо та вироби з нього

Нежирні сорти м’яса (телятина, курятина) у вареному та запеченому вигляді, парові котлети

Нежирні свинина, яловичина, баранина, кролятина, індичатина

Жирна свинина, баранина, качатина, субпродукти, ковбаси, сосиски, консерви, холодець

Супи

Овочеві

М’ясна окрошка, рибні та грибні бульйони з овочами, фрикадельками

М’ясні бульйони, молочні супи

Риба

Нежирні сорти риби у відвареному або запеченому вигляді, морепродукти

Смажена риба, рибні консерви у власному соку та томаті

Жирні сорти риби, солена, консервована в олії риба, ікра

Молочні продукти

Молоко та кисломолочні напої, сир 0‒1,5% жирності

Сир 6‒9% жирності, несолений та твердий сир

Вершкове масло, вершки, солодкі йогурти, сметана 20‒30% жирності, солений сир

Яйця

Яєчний білок (щоденно) або варене яйце 2‒3 рази на тиждень

Білковий омлет

Смажене яйце

Жири

Рослинна олія не більше 30 мл на день

 

Жири тваринного походження, кулінарні жири

Овочі, зелень

Овочі, що містять <5% вуглеводів (капуста, кабачки, гарбуз, салат, огірки, помідори та ін.), у сирому запеченому, тушкованому вигляді

Картопля, морква, буряк, зелений горошок. Смажені овочі

Солені та мариновані овочі

Фрукти, ягоди, горіхи

Яблука, груші, сливи, вишня, різні горіхи, садові та лісові ягоди, гранат, грейпфрут, лимони, кисло-солодкі апельсини 

Абрикос, кавун

Виноград, солодка черешня, банани, диня, фініки, інжир, хурма, сухофрукти (чорнослив, курага)

Безалкогольні напої

Несолодкий чорний та зелений чай, мінеральна негазована вода, відвар шипшини, кава з нежирним молоком (не більше 2 чашок на день)

Несолодкі компоти

Солодкі газовані напої, какао, квас, концентровані фруктові та ягідні соки

Алкогольні напої

 

Червоне сухе вино (не більше 150 мл тричі на тиждень)

Пиво, солодкі слабоалкогольні напої, міцні алкогольні напої

Кондитерські вироби, десерти

 

Мед (1 чайна ложка вранці), желе, цукерки із ксилітом, сорбітом або сахарином, фруктове морозиво

Цукерки, молочний шоколад, торти, тістечка, морозиво, варення, джеми

Соуси, приправи

 

Перець, нежирні соуси

Майонез, гірчиця, кетчуп

 

За матеріалами Therapia № 10, 2012.

Дата публикации: 2 Июля 2018

Нравится