Медицинская консультация

Последний номер журнала

Чому виникає дефіцит йоду?

Чому виникає дефіцит йоду?

Йододефіцит частіше спостерігається у мешканців гірських районів та місцевостей, віддалених від моря. Саме в цих регіонах відзначається нестача йоду в грунтах. На сьогодні від нестачі цього мікроелемента страждають більш ніж 2 млрд людей на всіх континентах

Крім того, чинниками ризику виникнення йододефіциту є вживання невеликої кількості продуктів, що містять цей мікроелемент, — риби і море­продуктів. Спровокувати нестачу йоду може також недостатність селену в організмі. Вчені довели, що засвоєння йоду напряму залежить від селену. Йододефіцит частіше виникає у жінок. Більшої кількості йоду потребують вагітні. До зниження вмісту йоду в організмі призводить застосування пероральних контрацептивів. Також дефіцит мікроелемента зафіксовано у курців та осіб, які зловживають алкоголем.

Які наслідки дефіциту йоду?
За даними ВООЗ нестача йоду спричиняє розумову відсталість та зниження інтелектуального потенціалу. Через йодну недостатність страждають слух, мова та пам’ять дитини. Результати досліджень підтверджують, що в регіонах, де виявлено дефіцит цього мікроелемента в навколишньому середовищі, середній показник інтелектуального розвитку населення (IQ) на 15–20 пунктів нижче, ніж в інших регіонах.

Яка добова потреба йоду?

Вік, стан

Добова потреба йоду, мкг/добу

До 1 року

90‒120

1‒3

120

4‒6

120‒130

7‒9

140‒150

10‒12

180‒200

13‒18

200

19‒35

200

36 і старші

180

Вагітні

+ 30 мкг/добу до вікової норми

Жінки, що годують груддю

+ 60 мкг/добу до вікової норми


Вміст йоду в деяких продуктах

Продукт

мкг/кг

М’ясо

0,55‒2,2

Курятина

0,9

Яйця

21

Морська риба

11‒193

Річкова і озерна риба

1,5‒80

Копчена риба

4,5‒40

Рибні консерви

14‒149

Молоко, молочні продукти

0,9‒60,4

Сметана

7.4‒9.4

Тверді сири

0‒40

Злакові

0,5‒6,0

Овочі

0,15‒9,7

Горох

0,8‒20

 

 



Дата публикации: 14 Мая 2019

Нравится